René Boonstra
Ik ben begonnen vanuit een traditionele grafische drukkersbasis aan de Grafische LTS in 1985. Na het behalen van mijn LTS diploma ben ik in de grafisch esthetisch technische richting doorgegaan aan het Grafisch Lyceum te Rotterdam waar ik mijn diploma heb behaald in 1994.
Vervolgens heb ik van 1994 tot 1998 Vormgeving & Communicatie gestudeerd aan de Ichthus Hogeschool te Rotterdam. Tijdens mijn studie heb ik mij beziggehouden met één van de eerste digitale leeromgevingen binnen de hogeschool. Dit was de ontwikkeling van een digitale stad voor de faculteit Social Work.
Mjn afstudeerscriptie ging over de perceptie van informatie binnen nieuwe media. Hiervoor heb ik onderzoek gedaan naar de manier waarop consumenten naar diverse media-uitingen kijken en dat gerelateerd aan culturele en maatschappelijke ontwikkelingen.
Na het behalen van mijn bachelor in 1998 heb ik aan de wieg gestaan van de eerste serieuze website van de Ichthus Hogeschool (één van de Hogescholen waar vanuit Hogeschool Inholland is ontstaan). Daarnaast ben ik betrokken geweest bij diverse projecten in de beginperiode van het intranet van de hogeschool.
Dit heb ik gedaan vanuit mij eigen communicatiebureau wat ik na mijn studie samen met een studiegenoot ben begonnen onder de naam JR Creatie plus Media. In 2004 is mijn toenmalige compagnon eruit gestapt en t/m 2010 is dit bureau als eenmansbedrijf voortgezet onder de naam CreatieKracht. Binnen deze ondernemingen heb ik gewerkt aan uiteenlopende online projecten. Variërend van kleine websites voor het MKB tot aan grote projecten voor de overheid.
Tussen 2001 en 2003 ben ik als adviseur betrokken geweest bij de Rotterdamse stichting KunstKracht. Deze stichting heeft als doel om kunst meer onder de aandacht te brengen bij een breder publiek. Vanuit deze stichting is het idee ontstaan om een onderneming op te starten waarbij kunst en communicatie geïntegreerd zijn. In 2004 heb ik samen Leo de Bie het concept bedacht voor De KunstSuper, een onderneming op het snijvlak van kunst en communicatie. Deze onderneming is in 2005 van start gegaan. Binnen de KunstSuper heb ik diverse crossmediale campagnes ontwikkeld en uitgevoerd. Eind 2010 ben ik uit het management van De KunstSuper gestapt om mijn ambities in het onderwijs verder te ontwikkelen.
Sinds 1998 geef ik les aan Hogeschool Inholland (voorheen Ichthus hogeschool). De eerste jaren vooral binnen de faculteit Social Work. Daar heb ik o.a. een vak als mediakennis gegeven wat ging over het analyseren van media-uitingen. Basis voor dit vak lag vooral in theorie van beeldcommunicatie.
Medio 2000 ben ik door de toenmalige directeur van de opleiding Communicatie Creatief Maarten Knoester gevraagd om de vakken op het gebied van grafische vormgeving met de computer te verzorgen. In 2002 kwam er het besef dat vormgeving en visuele communicatie een betere basis moesten krijgen binnen het curriculum van de opleiding. Ik ben toen door de toenmalige programmadirecteur Stytia de Leeuw gevraagd om een onderzoek te doen naar een stuk onderwijsvernieuwing wat daarvoor nodig was. Dit heeft geresulteerd in de lesmodule “vormgeving in digitaal perspectief” waarin theorie en praktijk rondom visuele communicatie en vormgeving waren geïntegreerd.
In de jaren daarna ben ik naast het lesgeven betrokken geweest bij verschillende onderwijsontwikkeltrajecten. Een van de grootste projecten daarin is de ontwikkeling van de tweejarige Associate Degree opleiding crossmediale communicatie geweest.
Daarnaast hou ik mij bezig met trainingen en cursussen op het gebied van crossmediale conceptontwikkeling, social media en dialogue marketing.
Sinds 2011 ben ik lid van de afstudeercommissie van de opleiding communicatie Hogeschool Inholland Rotterdam.
Verder ben ik verbonden aan het lectoraat Digital World van Hogeschool Inholland onder leiding van Frans van der Reep. Het lectoraat heeft als ondertitel “impact van internet van leven en werk”. Dáár gaat het lectoraat over. Wat voor gevolgen heeft het internet op de manier waarop de samenleving werkt, hoe politieke systemen zich ontwikkelen, wat het met bedrijven doet en met mensen in hun privétijd? Wat voor vrijheden en beperkingen brengt de digitale wereld met zich mee? Deze gezichtspunten worden onderzocht, besproken en vervolgens verspreid. Vanuit dit lectoraat doe ik onderzoek naar de invloed van social media op communicatie.
In 2011 ben ik toegetreden tot bestuur van PCR. Platform Communicatie Rotterdam (PCR) is dé vereniging van en voor communicatieprofessionals die wonen en/of werken in de regio Rotterdam. Binnen PCR hou ik mij bezig met de connectie tussen onderwijs en het communicatie werkveld.
Zie voor meer informatie mijn Linkedin profiel.