Opbouw van het onderzoek
Voornaamste vertrekpunten vormen mijn nieuwsgierigheid en ervaringen. Wanneer ik kijk vanuit de ervaring die ik heb opgedaan in de afgelopen 10 jaar binnen beroepspraktijk en het onderwijs dan constateer ik een aantal zaken. Ten eerste is er een enorme verdeeldheid en onbekendheid binnen de beroepspraktijk ten aanzien van social media. Verdeeldheid in de zin van uitgesproken voorstanders en tegenstanders m.b.t. social media. Dit hangt vaak samen met de mate van experimenteerdrang binnen een onderneming versus de mate van ervaring met social media. Onbekendheid in de zin van een enorme grote groep bedrijven die toch nog vasthouden aan “zekere” vormen van massamediale communicatie. Koudwatervrees is vandaag de dag nog steeds aan de orde. Dit hangt vaak ook samen met type bureaus en opdrachtgevers.
Wat betreft mijn ervaringen met die beroepspraktijk heb ik een aantal type bureaus en klanten voor ogen om een aantal vragen en stellingen te toetsen. Dit zal voornamelijk plaatsvinden middels gesprekken.
Wat betreft de onderwijskant zie ik een groeiende behoefte bij zowel docenten als studenten aan het plaatsen van social media binnen een communicatiestrategie. Als ik kijk naar hoe ik persoonlijk de afgelopen jaren binnen mijn vakken social media heb gedoceerd dan is dit voornamelijk vanuit creatief conceptuele toepassing geweest. Enerzijds komt dit door mijn eigen achtergrond als vormgever en conceptueel denker. Maar ook door de gebruikte literatuur en casuïstiek waarin social media vooral vanuit een creatieve hoek worden neergezet zonder daar een strategische duiding aan te geven.
Hieruit zijn drie hoofdvragen ontstaan waarop ik antwoord wil vinden:
- Wat is de impact van de participatiecultuur op communicatie, branding en productie?
- Wat is de invloed van social media op consumentengedrag?
- Wat is de invloed van social media op interpersoonlijke communicatie in relatie tot branding strategieën middels social media?
Klik op de vragen om de uitwerkingen te lezen. Gekoppeld aan de vragen heb ik een aantal kenmerken, elementen en meetpunten gesteld die ik centraal wil gaan stellen binnen het onderzoek met als doel uiteindelijk tot een “model” te komen waarin je middels checklists antwoorden kan vinden om social media strategisch in te kunnen zetten.
Klik hier om meer over de achtergrond van het onderzoek te lezen