Onderzoek
De invloed van social media op communicatie
De dominante plek die social media steeds meer inneemt binnen de professionele communicatie fascineert mij al geruime tijd. Enerzijds vanuit mijn rol als (ex)ondernemer waarbij ik de eerste experimenten met social media binnen een aantal opdrachten met wisselende resultaten heb kunnen toepassen. Anderzijds vanuit mijn rol als docent en onderwijsontwikkelaar. Als één van de kerndocenten die zich bezighouden met media en design binnen de opleiding communicatie is er een aantal vragen en uitdagingen waar ik mee bezig ben.
De grootste vraag is vooral welke rol social media binnen de bagage van onze studenten moet spelen. Persoonlijk ben ik van mening dat social media de “hype” status voorbij zijn. Wel zal de komende jaren moeten blijken welke social media er overeind blijven of dominant worden. Het is niet ondenkbaar dat sommige diensten fuseren of elkaar zullen overnemen. Dit soort bewegingen zijn echter niet zo heel interessant omdat de kern van sociaal communiceren hetzelfde blijft. Daarbij zijn de meeste social media ook aan elkaar gekoppeld. De omvang in combinatie met de mobiele connectiviteit mogelijkheden is daarmee zo groot geworden dat de impact van social media bijna groter begint te worden dan van massamedia. Ondanks dat is massamediale communicatie nog steeds zeer populair bij veel adverteerders alhoewel de verschuiving van budgetten wel steeds meer richting online zal gaan. Deze trend zal zich de komende jaren steeds verder gaan doorzetten.
Met name maatschappelijke ontwikkelingen spelen steeds meer een bepalende rol in hoe we met informatie omgaan. Een voorbeeld is de hele WikiLeaks affaire. We leven in een maatschappij waarin we het normaal zijn gaan vinden om informatie online te delen. Dit is de filosofie waarop Tim Berners Lee ooit het hele World Wide Web omheen heeft bedacht. De social media hebben hieraan een grote bijdrage geleverd. WikiLeaks heeft simpelweg de mogelijkheid benut om (geheime) informatie online te ontsluiten voor een groot publiek. Als dit pakweg een jaar of 20 geleden had plaatsgevonden dan had men er waarschijnlijk schande van gesproken. Vandaag de dag is het iets wat we normaal vinden en sommige partijen vinden het zelfs een verworven recht dat we alles kunnen en mogen weten.
Om ontwikkelingen als bijvoorbeeld WikiLeaks te kunnen duiden en een vertaalslag te kunnen maken naar meer toegepaste communicatie strategieën is inzicht nodig. Het onderzoek wat ik wil gaan doen moet hieraan gaan bijdragen met als doel om een succesvolle bijdrage aan onderwijs en bedrijfsleven te leveren.
Waar het mij om gaat is om met name de drijfveren van social media of sociaal, interpersoonlijk communiceren inzichtelijker te maken. Er bestaan nagenoeg geen praktisch toepasbare modellen of theorieën waarin dit gebeurt.
Wanneer je social media op een strategische manier wilt toepassen zal je er eerst vanuit een aantal richtingen naar moeten kijken om erachter te komen hoe je er effectief gebruik van kan maken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld massamediale communicatie spelen maatschappelijke en culturele ontwikkelingen een sterkere rol in dat proces.
Daarbij draait het om gebieden als:
• Technologie
• Maatschappij
• Cultuur
• Economie
• Media & journalistiek
Het onderzoek wat ik wil gaan doen zal zich dan ook binnen deze gebieden gaan afspelen.
Het onderzoek is opgebouwd uit drie hoofdvragen:
- Wat is de impact van de participatiecultuur op communicatie, branding en productie?
- Wat is de invloed van social media op consumentengedrag?
- Wat is de invloed van social media op interpersoonlijke communicatie in relatie tot branding strategieën middels social media?
Klik op de vragen om de uitwerkingen te lezen. Gekoppeld aan de vragen heb ik een aantal kenmerken, elementen en meetpunten gesteld die ik centraal wil gaan stellen binnen het onderzoek met als doel uiteindelijk tot een “model” te komen waarin je middels checklists antwoorden kan vinden om social media strategisch in te kunnen zetten.
Gepubliceerde artikelen:
T-Mobile de musical 7 maart 2011
Ik communiceer dus ik ben, ik communiceer sociaal dus ik ben meer 3 april 2011