Transmedia Strategy les 6 voor de minor crossmedia

De meeste projecten die je kunt beschouwen als transmediaal komen vaak uit de film of TV hoek. Er is nog grote onbekendheid met het fenomeen transmedia waardoor deze projecten niet altijd als transmediaal worden herkend. Het zou interessant zijn als transmediaal denken meer een plek krijgt in het werkveld van de communicatieprofessional. Daar valt nog veel te winnen. In dat opzicht bestaat er in Nederland ook nog niet concreet zoiets als het transmediale productiegebied.

Het is net als met het crossmedia concept, dat een aantal jaren geleden het levenslicht zag. Het duurt enige tijd voordat een dergelijke manier van werken inbedding krijgt in de verschillende disciplines. De vraag is hoe dat met transmedia de komende jaren zal gaan. De meningen daarover zijn nu al verschillend. De één zegt dat transmedia hetzelfde is als crossmedia. De ander zegt dat transmedia alles op zijn kop zal zetten en een complete verandering van het medialandschap zal geven.

De vraag is of er daadwerkelijk een nieuw tijdperk is aangebroken in de Nederlandse mediacultuur. Wat je ziet aan transmediale projecten heeft nog vaak een experimenteel karakter. Met name bij televisie zie je dat er een zoektocht gaande is naar geschikte vormen om een programma boeiender te maken voor het publiek. De televisie is een belangrijke graadmeter voor transmedia storytelling. Dit medium geeft het beste aan wat wel en wat niet werkt. De bereidheid van Nederlanders om tijdens een TV uitzending via social media te participeren in discussies is groot. Dit is ingegeven door mobiele mogelijkheden waardoor de drempel lager is geworden. Het meest succesvol zijn natuurlijk de grote talentenshows als The Voice of Holland. Wat daar in feite gebeurt is het strategisch opbouwen van een fancultuur via verschillende media. Dit zijn projecten die vooral aanslaan bij een grote massa.

Het moeilijke aan transmedia storytelling is dat er eigenlijk nog geen goede basis is om vanuit te werken. Er zijn zoveel verschillende meningen en visies over het onderwerp dat het lastig is om op eenduidige wijze het onderwerp te benaderen. Principes als crossmedia en transmedia zijn ontstaan vanuit een transformerend medialandschap. Misschien moeten we zelfs stellen dat er sprake is van een ’mediaoverschot’. Wat je nu ziet is dat we nog een ‘restant’ oude media hebben wat we soms behouden en kunnen integreren, maar waarvan vele vormen langzaam maar zeker zullen verdwijnen. Met dat transformerende medialandschap evolueert ook onze mediaconsumptie. In het licht van al deze veranderingen reageert de communicatie- en mediawereld continu. Communicatieprofessionals moeten daarom telkens met vernieuwende creatieve concepten komen om hun doelgroepen tevreden te stellen.

Relatie tussen transmedia strategie en dialogisch denken
– Visies op transmedia en dialogisch denken
– De rol van transmedia bij het tot stand brengen van een crossmediale dialoog
– Trends en scenario’s m.b.t. transmedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: